Festivalen visar censurerad film
Det rasar en censurdebatt med anledning av Robert Rodriguez våldsamma film Desperado som visas i oklippt skick på festivalen 1995. Den blir först totalförbjuden i Sverige men får senare samma år svensk premiär, men då censurerad med ett par minuter. Det ska dröja ytterligare 15 år innan filmcensuren avskaffas helt i Sverige.

 

Porrprotester och rökbomber
Sex på vita duken är i fokus 1999 under vinjetten Sinema. Debatten handlar om att explicit sex nu går in i bredare film som tex Eyes Wide Shut av Stanley Kubrick som kom det året. Moralpanik utbryter när festivalen vill diskutera gränser mellan var vanlig film och porrfilm. Festivalens kulturstöd hotas när en kommunalpolitiker som vägrar att se filmerna, försöker censurera festivalen och dra undan det offentliga stödet – något som inte lyckas. En het debatt hålls med bland andra Nils-Petter Sundgren, Vilgot Sjöman och Alexander Bard i panelen.

 

Festivalen ryter till
Filmfestivalen är sällan rädd för att göra politiska ställningstaganden. När persiske regissören Mohammad Rasoulof, som också ska besöka Stockholm 2013, får sitt pass indraget och inte kan lämna Iran, visar festivalen och ett stort antal gästande regissörer sin ilska över detta. Man genomför en manifestation utanför iranska ambassaden i Stockholm.

 

Husarrest tystar inte Ai Weiwei
Kinesiske konstnären Ai Weiwei ingår i juryn 2013 men kan inte närvara då han sitter i husarrest. I stället skapar han ett konstverk som skickas till Stockholm – en tom stol. Varje visning inleds med en videohälsning från honom då han till publikens stora glädje tar av sig sina kläder. Under 25-årsjubiléet fördjupas samarbetet med den världsberömda konstnären ytterligare.

 

Savianos möte med Rushdie blir världsnyhet
Italienske författaren Roberto Saviano håller ett F2F i samband med visningen av ”Gomorra” 2008. Eftersom han lever under ett ständigt dödshot sker allt under största säkerhetspådrag. Han har också ett samtal med Salman Rushdie i Svenska akademins lokaler. Mötet mellan de hotade författarna blir en världsnyhet.

 

RELATERAD LÄSNING:
• Behöver du mer kött på benen? Läs om filmfestivalen från A till Ö

• Bildspecial: Stjärnorna genom kameralinsen
• VIlken öppningfilm var egentligen bäst? Här är hela listan