A
App. Eftersom det är praktiskt att ha med sig festivalen i fickan finns Stockholms filmfestival en app utvecklad tillsammans med Appsters. Nu finns den för Android-telefoner också. 
B
Bronshästen. Världens tyngsta filmpris på 7,3 kilo. En eftertraktad utmärkelse som bland annat delas ut till Bästa film. Bronshästen är en parafras på dalahästen och är skapad av konstnären Fredrik Swärd. Har fått en syster i Aluminiumhästen, och ett föl som delas ut vid Stockholm Filmfestival Junior.
C
Cannes. Det är på den franska rivieran det började som planerna på att lansera en filmfestival i Stockholm offentliggörs 1990. I Cannes ser också Git Scheynius Wild at Heart som blir filmfestivalens första öppningsfilm.

 

Wild at Heart blir Stockholms-festivalens första öppningsfilm 1990.
wildatheart_small

 

D
Debattsugen. Festivalen har med sitt filmurval inte backat för kontroversiella debatter. Film ska kännas i magen, är en devis som man följer benhårt. På så sätt fångas nya uttryckssätt och trender upp. Under festivaldagarna finns det alltid gott om möjligheter att diskutera film, gå på seminarier och lyssna på filmmakare. 
E
Ernst-Hugo. Under den första utomhusvisningen vid Kungsträdgården 1991 visas Hamlet utan tillstånd, och polisen blir ”skitförbannad”. Ernst-Hugo Järegård presenterar utan mikrofon, och använder sin ”Dramaten-röst” och får ett fång rosor och en limousintransport som tack.
F
Fanatiskt många filmer. Vid starten 1990 visas 45 filmer under fyra dagar. Sedan växer utbudet i rask takt. Under jubileumsåret 2014 visas det över 200 filmer från 60 länder!

 

larsvontrier-1Lars von Trier
G
Grannsämja. Lars von Trier besöker festivalen 1991 och dissar värdlandets filmproduktion. Svensk film är ”världens tråkigaste”, menar den flygrädde dansken.
H
Hedersgäster. 1995 är första gången som hedersgästen inte är regissör eller skådespelare – utan modedesigner. Jean Paul Gaultier har stått för kostymdesignen till flera uppmärksammade filmer.

 

I
iFestival. Samlingsplats för nya spännande kortfilmer från hela världen. Här röstar filmfantaster online och filmen med högst poäng vinner årets iFestival Award. 2000 är året då Stockholm filmfestival startar världens första internetfestival. 
J
Junior. På Stockholm Filmfestival Junior kan skolklasser se kvalitetsfilm på dagtid utan kostnad. De yngre lär sig knepen i filmverkstaden och de som vill kan även ställa upp i kortfilmstävlingen en minut film.
juniorStockholm Filmfestival Junior

 

K
Kvinnor. Stockholms filmfestival är den festival som i en internationell jämförelse visar överlägset flest andel filmer gjorda av kvinnor.
L
Långfilmstipendiet. Här fångas kvinnliga filmskapare upp i början av sin karriär i syfte att de ska få göra film. Stipendiet består av en grundbudget på 5 400 000 kronor.
M
Medlem. De riktiga filmentusiasterna är medlemmar och kan därmed se gratis förhandsvisningar året om. Väljer du att bli bronsmedlem är du dessutom garanterad en plats för dig och en vän.

 

Bronsmedlemmar är garanterade platser på filmvisningar året om.
Bronskort

 

N
Nyheter. Under Stockholms filmfestival visas enbart premiärer. Antingen har filmen premiär i Sverige, Europa eller hela världen. Detta innebär ett väldigt brett utbud av filmer i olika genrer och från olika kulturer.
O
Ogift. Men inte efter Stockholmsbesöket! Den japanske regissören Yoshimasa Ishibashi och hans flickvän bestämmer sig under vistelsen för att gifta sig. Givetvis hjälper festivalen till. Det blir bröllop till tonerna av Abbas låt Money, money, money i Seglora kyrka på Djurgården.
P
Peter Fonda. När filmlegenden anländer 2012 till festivalen som juryordförande så gör han det med stil. Han eskorteras av ett helt MC-gäng. De dånande motorcyklarna hörs i hela innerstan och får nog en och annan helgshoppare att fundera på om invasionen är på gång.

 

Q
Quentin. Bronshästsamlaren Tarantino vinner både 1992 och 1994. Att dessa är några av hans första festivalpriser i karriären bidrar säkert till att han säger sig ”älska Stockholm och festivalen”.
R
Rising star. Med detta pris lyfts morgondagens skådespelarstjärnor fram. 2010 får Alicia Vikander sitt första skådespelarpris som Rising Star och i dag gör hon succé i Hollywood.
S
Sommarbio. Första utomhusvisningen sker i Kungsträdgården 1991. Numer är det picknickkorg och filt i Rålambshovsparken som gäller. Eller brassestol för de mer bekväma biobesökarna.

 

sommarbio

 

T
Toronto Film Festival. De programansvariga på Stockholms filmfestival söker ständigt efter filmer från hela världen vilket innebär många festivalbesök. På Toronto Film Festival fångar de in de sista guldkornen.
U
Utgivare. 1992 börjar festivalen ge ut en tidning. Först heter den Mabuse, men redan året efter byter den namn till Cinema. Under åtta år är tidningen den största filmtidningen i Norden.
V
Volontärer. Varje år arbetar cirka 300 filmintresserade människor på festivalen med biljettförsäljning, information med mera. Ett exempel är Josef Fares som var volontär i unga år. 2007 inviger han sedan festivalen med sin film Leo.

 

W
Webbplats. Stockholms filmfestival är först ut av alla världens festivaler att ha en hemsida som lanseras 1993. Detta kan jämföras med aftonbladet.se som körde igång först ett år senare.
X
Xavier Dolan. Har varit med flera gånger och är i någon mening urtypen för en festivaldeltagare. Ung, begåvad med närmast rockstjärnestatus. Har bland annat gjort filmerna Hjärtslag och Mommy.
dolan-1 Xavier Dolan

 

Y
Yxmördare. För alla som gillar skräck så rullas den svarta mattan ut under Horror Night. Klädseln är given, inga grälla färger. Inget för den nervöse…
Z
Zzzzznark. Att se på film efter midnatt är inga problem för många. Men det är klart, visst händer det att filmälskare och regissörer slumrar till då och då i det varma, sköna biomörkret.
Å
Åtta. Festivalens filmer visas på åtta biografer i Stockholm. Storfilmerna visas på de större biograferna Park och Skandia som tar emot 707 respektive 532 besökare. Övriga är Victoria, Grand, Sture, Zita, Filmhuset samt Klarabiografen.

 

Ä
Älskog. Under senaste festivalen så kysstes det 725 gånger och hela 340 gånger hade man sex. På film alltså. Räknar man även in biopubliken så blir det förstås mer, men tyvärr saknas statistik på detta.
Ö
Ömheten. Det första långfilmsstipendiet 2011 möjliggör denna film som har premiär två år senare. Ömheten nomineras till Kristallbjörnen och Tribeca Film Festival och får en Guldbagge för bästa foto 2014.
omheten_kvadratÖmheten, av Sofia Norlin

Relaterad läsning:
• Bildspecial: Stjärnorna genom kameralinsen
• VIlken öppningsfilm var egentligen bäst? Här är hela listan!