OM DET RABALDER SOM TIDVIS VARIT KRING FESTIVALEN.

En av de starkare filmerna 1992 är australiensiska Romper Stomper av Geoffrey Wright. Den handlar om ett gäng nynazister. Under en av visningarna utbryter tumult. Anledningen är att ett gäng skins har skaffat medlemskort endast för att se denna film om sina ”själsfränder” och röjer runt inne i salongen. Det blir väldigt obehaglig stämning både för andra besökare och för festivalens volontärer som ska försöka fösa ut bråkmakarna.

En censurdebatt rasar med anledning av Robert Rodriguez våldsamma film Desperado som visas i oklippt skick på festivalen 1995. Den blir först totalförbjuden i Sverige men får senare samma år svensk premiär, men då censurerad med ett par minuter.

Stockholms filmfestival sponsrar en enorm fest i Cannes 1999 med en galen festfixare. Ingen budget, enorm sponsring. Misstänksamma Kulturförvaltningen blir vansinniga och kallar Git Scheynius till förhör och vill kräva tillbaka kulturstödet. Det hela är lätt kaotiskt.

Erotiska filmer är i fokus 1999 under vinjetten Sinema. Aktivister klottrar på festivalkontoret, miljöpartisten Vivianne Gunnarsson gör moralhets till en valfråga och försöker dra in festivalens kulturstöd. Volontärer instrueras i hur man hanterar eventuella rökbomber i salongerna – man stoppar dem i en hink med vatten.

Filmfestivalen är sällan rädd för att göra politiska ställningstaganden. När persiske regissören Mohammad Rasoulof som också ska besöka Stockholm 2013 får sitt pass indraget och inte kan lämna Iran visar festivalen och ett stort antal gästande regissörer sin ilska över detta genom en manifestation utanför iranska ambassaden i Stockholm.

Kinesiske konstnären Ai Weiwei ingår i juryn 2013 men kan inte närvara då han sitter i husarrest. I stället skapar han ett konstverk som skickas till Stockholm – en tom stol med namnet “The Chair for Nonattendance”. Varje visning inleds med videohälsning från honom då han till publikens stora glädje tar av sig sina kläder. 2014 är Ai Weiwei fortfarande förbjuden att lämna Kina och bestämmer sig istället för att skapa två isskulpturer på Normalmstorg som symboliserar årets Spotlight-tema, “Hope”. Isskulpturerna föreställer de lejon som vaktar den förbjudna staden i Beijing. 2015 är det första gången någonsin som den världskände konstnären besöker Sverige för att vara delaktig i Stockholms filmfestival. Han har även designat det nya filmpriset till Stockholm Impact Award som delas ut för första gången under Stockholms internationella filmfestival 2015.

Italienske författaren Roberto Saviano håller ett face2face i samband med visningen av Gomorra 2008. Eftersom han lever under ett ständigt dödshot på grund av sina avslöjanden om camorran i Neapel uppstår vissa problem med låsta dörrar och liknande vilket intensifierar stämningen.

'Motgångarna'

Relaterad läsning:
• Behöver du mer kött på benen? Läs om filmfestivalen från A till Ö

• Bildspecial: Stjärnorna genom kameralinsen
• VIlken öppningfilm var egentligen bäst? Här är hela listan!