OM KÄNDISARNA SOM HAR BESÖKT FESTIVALEN.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino är den regissör som hittills har vunnit flest priser för sina filmer på Stockholms Internationella Filmfestival, för Reservoir Dogs 1992 och för Pulp Fiction 1994. Bronshästen var också det första priset han fick vilket har gjort honom till ett stort festivalfan och Stockholmsälskare. När han är i Stockholm hösten 1992 är han redan inne i nästa projekt. Förutom att se enormt mycket film, festa och ta emot pris ägnar han Stockholmsvistelsen åt att skriva på sin nästa film – Pulp Fiction. Han bor på gamla Lydmar Hotell vid Humlegården där han också sitter i lobbyn och skriver delar av filmen. Det finns en del Stockholmsreferenser i manuset som aldrig kommer med i den färdiga filmen. Det gör däremot Amsterdam där han också arbetar med manuset.

1994 kammar Pulp Fiction hem tre priser (bästa film, manus och skådespelare). Som alltid håller Tarantino ett furiöst tempo och hinner med att köpa in en av det årets allra bästa filmer till Warner, Wong Kar-wais Chunking Express. Han håller också ett bejublat Face2Face på legendariska rockklubben Gino. Helt nyligen hittade filmfestivalen en signerad Pulp Fiction-affisch från -94 som låg och skräpade i källaren, den är numer inramad hänger på väggen på kontoret.

David Lynch
David Lynch besöker festivalen för första gången 2003 för att ta emot Stockholm Lifetime Achievement Award, 13 år efter att hans Wild at Heart invigde den första festivalen. Han mediterar, håller applåderad presskonferens och dricker ett 20-tal koppar kaffe om dagen i Lydmars lobby där han glatt möter fansen. Han festar också på Mondo och dansar magdans.

Susan Sarandon
När Susan Sarandon besöker festivalen 2009 har hon en önskan: att träffa Pingpongkungen. Kunde det vara Jens Jonsson månntro? undrade festivalpersonalen. Men nej, den pingisbesatta Hollywoodstjärnan vill dinera med bordtennisproffset J-O Waldner. Enda kruxet är att han inte har någon aning om vem hon är. Och middag, det har han ju i kylen hemma. Efter envis övertalning träffas de till sist över bordsduken på Sturehof och pratar om sin gemensamma passion. Slutet gott, allting gott.

Gus Van Sant
Stellan Skarsgård delar ut hederspriset till den amerikanska regissören. Som reagerar med att ge Stellan en örfil. Stellan slår tillbaka. Historien går tillbaka till när de spelade in Good Will Hunting och Stellan lurade i van Sant att en vanlig sällskapslek i Sverige är just att slå varandra i ansiktet på det sättet. Van Sant köpte storyn och tyckte förmodligen att Sverige verkade ännu med exotiskt.

Lauren Bacall
Lauren Bacall tycker att middagarna som festivalen ordnar är för trista. Vid en lunch på Prinsen festivalåret 2000 pekar hon ut vilka hon vill äta med utifrån porträttbilderna på väggen. Mikael Persbrandt, Tommy Berggren och Thorsten Flinck, Nils-Petter Sundgren med flera rings in till Gondolen samma kväll. Dessvärre är Bacall försenad och herrarna fördriver tiden i baren. Redan vid förrätten börjar Berggren flirta: ”Send him away Git”, säger en uppretad Bacall. Persbrandt faller på knä och friar på trottoaren utanför hennes vita limousin. Bacall har också ett intimt samtal med Harriet Andersson som är med. Hon frågar hur Ingmar Bergman var i sängen. Andersson svarar med frågan hur Bogart var. Legendarisk kväll på många sätt.

Roman Polanski
Roman Polanski är här för att ta emot Stockholm Lifetime Achievement Award 1999. Då ägaren till Elverket är Polanski-fan bjuder han på middag mot en autograf. Smickrad och på lyset plockar Polanski upp pennan och signerar väggen. Några dagar senare känner sig ägaren missnöjd med den dåvarande städfirmans jobb och ringer tillbaka dem. Den här gången städar de särskilt noggrant – och tvättar bort autografen – alltså en autograf av deras missnöjda uppdragsgivares favoritregissör.

'Oh, shit!' 'Motgångarna'