Hittar första öppningsfilmen i Cannes
Planerna att lansera Stockholms filmfestival offentliggörs i Cannes 1990. Där ser grundarna David Lynchs film Wild at Heart och blir förtjusta i det som senare blir Stockholms filmfestivals första öppningsfilm. Redan från starten är Stockholms filmfestival regissörernas festival och flera tunga namn är på plats år ett. Under de 25 år som har gått sedan dess har många av de största regissörerna gästat Stockholm.

 

Lauren Bacall största stjärnan hittills
När en av filmhistoriens stora filmstjärnor kommer på besök ska det märkas. Lauren Bacall tilldelas Stockholm lifetime achievement award år 2000 och stan är tapetserad med hennes ansikte som pryder festivalaffischen. Under en lunch på Prinsen pekar hon ut ett antal filmpersonligheter från de porträtt som hänger på väggen som hon vill äta middag med. Thommy Berggren, Mikael Persbrandt, Nils-Petter Sundgren och Harriet Andersson är med. Persbrandt hävdar att han fick en kyss på munnen, Berggren att han fick hålla handen, men faktum är nog att Harriet Andersson kom Bacall närmast. De två damerna diskuterar sina äktenskap med Ingmar Bergman respektive Humphrey Bogart.

 

Tarantino faller för Stockholm
Quentin Tarantino har varit på plats två gånger. I Stockholm 1992 vinner han sitt första filmpris någonsin med Reservoir Dogs. Under det besöket skriver han redan på manuset till Pulp Fiction och i originalmanuset diskuterar Travolta och Jackson ett McDonaldsbesök i Stockholm, den dialogen kommer dock aldrig med i filmen. Två år senare vinner han sin andra bronshäst för just den filmen. Stockholm älskar Tarantino och Tarantino älskar Stockholm. Han ser enormt mycket film när han är här och passar på att köpa in Wong Kar-wais Chunking Express till Warner.

 

David Lynch möter fansen
David Lynch besöker festivalen för första gången 2003 för att ta emot Stockholm Lifetime Achievement Award, 13 år efter att hans Wild at Heart invigde den första festivalen. Han dricker enorma mängder kaffe i lobbyn på gamla Hotell Lydmar och har inget emot att prata med fansen.

 

Van Sant klipper till
Stellan Skarsgård delar ut hederspriset till den amerikanska regissören Gus Van Sant 2010. Som reagerar med att ge Stellan en örfil. Stellan slår tillbaka. Historien går tillbaka till när de spelade in Good Will Hunting och Stellan lurade i Van Sant att en vanlig sällskapslek i Sverige är just att slå varandra i ansiktet på det sättet.

 

NÄSTA SIDA: PORRPROTESTER OCH CENSUR